Sbližování generací IX.

Zdravé město TřebíčZákladem celého projektu je sbližování, výměna zkušeností, komunikace a spolupráce dvou názorově odlišných generací, a to seniorů a dětí. V rámci projektu společně navštívíme Ještěd, kam nás zaveze kabinová lanovka. Podíváme se do nově zrekonstruovaného zámku ve Valči a zajedeme si na výlet do hasičského muzea do Přibyslavi. Seznámíme se s novými výtvarnými materiály a technikami. Ukážeme seniorům a klientům Domovinky, stacionáře pro seniory a invalidy na ul. Generála Sochora v Třebíči, malování na skleničky, vyzkoušíme si malbu na hedvábné rámečky a okénka a nezapomeneme ani na výrobu dušičkových a adventních věnců. Dále navštívíme Senior Point v Třebíči a nově si spolu se seniory z o. s. Pernula vyrobíme malované deštníky, poté si vyzkoušíme mandaly malované na závěsné folie. Nezapomeneme ani na relaxaci v solné jeskyni či relaxaci při bowlingu, který jsme opětovně zařadili na základě přání klientů Domovinky.

„Třebíč – Zdravé město - Tento projekt byl finančně podpořen městem Třebíč.“ A to z grantového programu „Zdravé město - Rodina a zdraví – rok 2015 - projekt Sbližování generací IX.“

27. 10. a 23. 11. 2015

Výroba dušičkových věnců a adventních věnců

Již každoročně jsme v Domovince vyráběli dušičkové, poté adventní věnce. Děti střihaly a podávaly větvičky, babičky větvičky omotávaly drátkem a připevňovaly na korpusy. Zdobení se nejvíce líbilo přírodní, ale doplnili jsme jej i dalšími ozdobami. O výrobu tradičních věnců je v Domovince velký zájem, babičky uvítaly pomoc dětí a ochotně si od nich nechaly věnce nazdobit. Atmosféra při tvoření byla úžasná - zpívalo se, povídalo, vymýšlelo. Výsledné výrobky byly srovnatelné s těmi, co se prodávají v obchodech.

20. 11. 2015

Malování na sklo

Dne 20. 11. 2015 jsme malovali na sklo v Domovince. Tuto techniku jsme již opakovali, proto se nám malovalo dobře. Opět jsme využili šablony, které jsme vložili dovnitř skleniček a konturami obtahovali motiv. Po zaschnutí jsme obrázky vybarvovali průhlednými barvami na sklo. Opět se nám povedlo několik nádherných výrobků!

22. 10. 2015

Malování na hedvábí

Také v Domovince jsme si vyzkoušeli tvoření se seniory. Zde je práce trochu náročnější než v Senior Pointu, neboť babičky bývají starší a mají více zdravotních komplikací. Přesto jsme jim vyrobili šablonky a dokonce jsme několik obrázků namalovali konturou. Samotné vybarvování štětcem už bylo lehké. S barvami se musí pracovat pomalu, neboť se trochu rozpíjí. Pomocí fénu při střídání barev jednotlivé plošky vysušíme, potom teprve pokračujeme.Výsledné obrázky byly moc pěkné!

6., 8. a 14. 10. 2015

Mandaly

Během října jsme navštívili třikrát Senior Point, tentokrát jsme malovali mandaly. Pomocí šablon, které jsme vložili pod průhlednou folii, jsme pomocí kontury namalovali celý obrazec. Vše jsme vysušili fénem a pokračovali jsme s vybarvováním. Vysvětlili jsme si pravidelné střídání několika barev, aby vznikly zajímavé ornamenty. Tvoření se tak stalo hrou a relaxací zároveň. Hotové mandaly na folii jsme nechaly 24 hodin zaschnout, poté si je mohli senioři vystřihnout a zavěsit jako originální dekoraci.

15. 9. 2015

Výlet do Přibyslavi

První výlet v novém školním roce jsme uskutečnili opět s Domovinkou, a to do Hasičského muzea do Přibyslavi. Prohlídka byla domluvená s průvodkyní, která dokázala zaujmout naše žáky i seniory. Viděli jsme spoustu hasičských vozidel, hasičských stejnokrojů a další hasičské techniky. Po prohlídce muzea jsme si vystoupali na městskou věž a prohlédli si náměstí. Senioři se zatím stihli naobědvat v místní restauraci a společně jsme odjeli autobusem k Žižkově mohyle. Mohyla u Přibyslavi je vzpomínkou na slavného českého vojevůdce Jana Žižku, který zde, při obléhání Přibyslavi roku 1424, zemřel.

15. 6. 2015

Výlet do Valče

Před koncem školního roku jsme vyrazili s Domovinkou na výlet do Valče. Interiéry zámku nás provázela paní Valová, jejíž výklad byl velmi zajímavý .Byl přizpůsoben dětem i seniorům. Po prohlídce zámku jsme se podívali do zámeckého parku, kde si děti mohly vyzkoušet chůzi na dřevěné lyži či lukostřelbu. Senioři se zatím naobědvali v zámecké restauraci. Tento výlet se vydařil i díky slunečnému počasí. Všem se moc líbil.

2. a 4. 6. 2015

Malování na deštníky

Během měsíce června jsme dvakrát navštívili Senior Point, abychom předvedli a ukázali zajímavou výtvarnou techniku - malování na deštníky. Pomocí nachystaných šablonek a razidel se senioři přesvědčili, že nazdobit si vlastní deštník nemusí být vůbec těžké. Malovali jsme barvami na kůži, které jsou pružné a nepopraskají při otvírání a zavírání deštníků.Ti šikovnější si obrázky dokonce vybarvili. Fixaci obrázků jsme provedli vysušením fénem, poté posypáním obyčejným dětským zásypem a setřením měkkým hadříkem.Takto ošetřené obrázky vydrží i sebevětší déšť bez poškození. Při našem tvoření a malování byla příjemná atmosféra, výrobky všem se povedly.

20. 5. 2015

Výlet na Ještěd

Dne 20. 5. 2015 jsme společně se seniory vyrazili na Ještěd. Počasí nám tentokrát moc nepřálo, cestou pršelo, ale v Liberci už pouze mrholilo .Naštěstí jsme vyjeli lanovkou až na vrchol, který je ve výši 1012 m.n.m., a poté jsme se už kochali nádherným výhledem na Jizerské hory. Prohlédli jsme si hotel s rozhlednou, který je dominantou severních Čech. Pro svoji jedinečnost získal architekt Hubáček za tuto stavbu Perretovu cenu a hotel se stal národní kulturní památkou. Po občerstvení v hotelové restauraci a zakoupení nádherných suvenýrů jsme si prohlédli vrchol Ještědu kolem celého hotelu. Dětem se líbila socha Ditěte z Marsu od Jaroslava Rony, u které se chtěli všichni vyfotit. Zajímavý byl i Rohanský kámen na vrcholu. Nazpět z vrcholu jsme opět sjeli lanovkou, což byl pro děti i seiory nevšední zážitek. Lanovka se v nejvyšším místě dostává až 30 m nad zem. Cestou domů jsme se ještě stavili v muzeu Škoda Auto v Mladé Boleslavi, neboť bylo na trase výletu. Muzeum nezklamalo, bylo tu spousta vystavených modelů aut a autíček, v některých jsme se mohli dokonce i vyfotit. Celkově se výlet vydařil, všem se moc líbil.