Sbližování generací XI.

Zdravé město Třebíč Základem celého projektu je sbližování, výměna zkušeností, komunikace a spolupráce dvou názorově odlišných generací, a to seniorů a dětí. V rámci projektu jsme se společně se seniory z o.s. Pernula podívali na zámek v Lednici a na zámecký skleník s Janohradem. S Domovinkou jsme se podívali do ekocentra Eden a na zámek Draxmoor. Na podzim jsme na přání Domovinky navštívili zahradu Matúšů, kde jsme si na dýňování vydlabali dýně. Seznámili jsme se s novými výtvarnými materiály a technikami. Se seniory z Domovinky jsme si zopakovali na přání enkaustiku, nově jsme si barvami na textil potiskli plátěné tašky a opět si vyrobili dušičkové a adventní věnce. V Senior Pointu jsme si vyzkoušeli nově batiku na hedvábí a ubrouskovou techniku na jutové tašky. Opět jsme společně relaxovali v solné jeskyni a při bowlingu.

„Třebíč – Zdravé město - Tento projekt byl finančně podpořen městem Třebíč.“ A to z grantového programu „Zdravé město - Rodina a zdraví – rok 2017 - projekt Sbližování generací XI.“

26 .9. 2017

Tvoření v Domovince - Tisk na plátěné tašky

V září jsme v rámci projektu Sbližování generací XI. předváděli v Domovince tisk na plátěné tašky. Použili jsme speciální barvy na textil a dřevěná razidla, pomocí nichž jsme tiskli. Žehličku jsme použili poté na zažehlení a zafixování vzniklých obrázků. Práce všechny bavila a výrobky byly moc pěkné. Tašky zůstaly babičkám na nákupy či přenášení drobností. Děti tato jednoduchá technika otiskování také moc bavila.

13. 6.2017

Výlet do ekocentra Eden a na zámek Draxmoor, prohlídka kostela ve Zvoli nad Pernštejnem

Projekt Sbližování generací XI. pokračoval výletem seniorů z Domovinky a dětí do Bystřice nad Pernštejnem. Senioři se cestou chtěli zastavit ve Zvoli nad Pernštejnem, kde je kostel postavený podle Santiniho. Byla domluvena prohlídka kostela s výkladem. Poté jsme odjeli do ekocentra Eden. Protože jsme měli chvilku před domluvenou prohlídkou čas, prošli jsme si alej s pohádkovými postavami, která je přímo u Edenu. V ekocentru jsme měli domluvený program Od kočího po hrnčíře, při kterém jsme procházeli skanzen s dřevěnými domečky a povídali si o starých řemeslech. V každém domečku bydlel jiný řemeslník a každý pro svou práci potřeboval něco jiného. Po prohlídce jsme měli v restauraci přímo v areálu domluvený oběd. Poslední zastávkou byl Draxmoor, prohlédli jsme si strašidelný hrad a nádvoří. Počasí nám vyšlo, a tak se tento výlet opět vydařil.

9. 5., 10. 5. a 11 .5. 2017

Tvoření v Senior Pointu - Dekorování jutových tašek

Tentokrát jsme projekt Sbližování generací XI. zahájili tvořením v Senior Pointu, a to dekorováním jutových tašek ubrouskovou technikou. Objednali jsme jednoduché a praktické tašky, babičkám se moc líbily. Z ubrousků si nastřihaly květinové motivy, odtrhly dvě spodní vrstvy a tu poslední s motivem natřely lepidlem na ubrouskovou techniku pomocí štětce . Práce to byla celkem jednoduchá, tvořivá a zábavná. Všichni se snažili, aby ta jejich kabela byla ta nejhezčí. Děti pomáhaly s rozdáváním materiálu i se střiháním a lepením. Byla to tři příjemně strávená dopoledne.

30. 5., 31. 5. a 1 .6. 2017

Tvoření v Senior Pointu - Batika na hedvábné šály

Tentokrát jsme v rámci projektu Sbližování generací XI. učili babičky v Senior Pointu batikovat hedvábné šály. Hedvábí se pomačkalo do klubíčka, namočilo do vody a pokapalo barvami na hedvábí. Důležitá byla kombinace barev, volili jsme 2 - 3 barvy ,snažili jsme se vybrat barvy, které spolu ladí. Nakonec se vše posypalo solí a vyfénovalo. Fixaci barev jsme prováděli zažehlováním. Zajímavé bylo, že každý měl úplně jiný konečný výrobek, záleželo nejen na kombinaci barev, ale i množství a zvoleném odstínu barev. Děti si vyrobily tímto jednoduchým způsobem také svoje šálky na parádu, což se líbilo hlavně děvčatům. Práce všechny bavila a výrobky byly moc pěkné.

8. 6. 2017

Tvoření v Domovince - Enkaustika

Tentokrát jsme v rámci projektu Sbližování generací XI. učili babičky v Domovince enkaustiku. Použili jsme speciální navoskované papíry přímo určené na tuto techniku. Žehličku jsme pomalovali dvěma až třemi vosky popřípadě voskovkami , které spolu barevně ladily , potom jsme vše otiskli na voskovaný papír. Posouváním žehličky vznikaly nádherné abstraktní efekty, které vypadaly jak malované. Zajímavé bylo, že si tuto techniku pod dohledem nás a pečovatelek vyzkoušeli jak babičky, tak dědečkové. Práce všechny bavila a výrobky byly moc pěkné. Výrobky lze použít jako přáníčka či zarámovat a zalaminovat pro konečný déletrvající efekt.

24. 5.2017

Výlet do Lednice

Projekt Sbližování generací XI. pokračoval výletem seniorů a dětí do Lednice. Byl to velmi zdařilý výlet. Už z dálky nás vítal nádherný zámek s krásně upraveným parkem. Senioři šli nejprve na prohlídku zámku a zámeckého skleníku. Děti si snědly svačinku v parku a celý park si prohlédly. Poté počkaly na koňský povoz, který je zavezl k Janohradu. Zde byla domluvena prohlídka s průvodcem. Po prohlídce se děti prošly pěšky nebo jely opět koňským povozem k zámku, senioři nás vystřídali a absolvovali také prohlídku Janohradu. Děti s doprovodem si mohly prohlédnout skleník, zámek a některé děti s rodiči stihli i výstavu písečných soch, která byla několik metrů od zámku. Na parkovišti jsme se sešli téměř všichni ve stanovený čas a autobus nás popovezl k Apollonovu chrámu, i zde byla domluvena prohlídka. Nakonec jsme se prošli lázeňskou kolonádou a vrátili se autobusem i pro ostatní, kteří chtěli zůstat u zámku a relaxovat v parku. Počasí bylo nádherné , a tak se nikomu domů nechtělo. Všem zůstanou pěkné vzpomínky!

22. 10.2017

Výlet do Horních Lhotic do zahradnictví Matúšů na dlabání dýní

Projekt Sbližování generací XI. pokračoval na podzim výletem seniorů z Domovinky a dětí do Horních Lhotic do zahradnictví Matúšů na dlabání dýní. Senioři s dětmi se pod vedením instruktorek naučili správně dlabat dýně. Překvapením byla ochota zaměstnanců zahradnictví , kteří nám dýně na dlabání darovali . Mohli jsme si vybrat z různých velikostí , a tak měl někdo obrovskou a někdo maličkou. Dlabaly 2 - 3 děti dohromady, neboť velké dýně s okrasnými prvky daly spoustu práce. Pro dlabání jsme měli venku postavený obrovský stan, aby na nás nefoukalo a dalo se v klidu a v teple pracovat. Však taková velká dýně trvala i 2 hodinky, nakonec jsme si je dozdobili přírodním materiálem, který jsme také dostali a odvezli jsme si je domů. Babičky si ještě nakoupili květiny do zahrádky a děti se pokochaly vánoční výstavkou. Cestou jsme zajeli do Ocmanic, kde je malá rozhledna a stojí za to ji vidět, když jsme byli od ní malý kousek. Počasí bylo podzimní, dušičkové, ale dnes to nikomu nevadilo. Všichni se radovali z dýní, kterými si nazdobí své domovy.

28 .11. 2017

Tvoření v Domovince - Dušičkové a adventní věnce

Koncem listopadu jsme v rámci projektu Sbližování generací XI. předváděli v Domovince výrobu adventních věnců. Jako každý rok je o adventní věnce velký zájem, podobně jako před měsícem, kdy jsme v Domovince vyráběli dušičkové věnce. Babiček se sice příliš nezapojilo, neboť už mají bolavé ruce a bály se, že to nezvládnou, za to přihlížely a raději si věnce nechaly od nás udělat a pak si je podle sebe dozdobily. Zpívání koled dotvářelo vánoční atmosféru a tak bylo celé tvoření velice příjemné.